Over de bedenker; Johannes Daalmans

Johannes Daalmans, ervaringsdeskundige en bedenker van de cursus Ervaring werktHallo, ik ben Johannes Daalmans. Ik bedacht en ontwikkelde de cursus Ervaring werkt , maakte het Cursusboek en de Ervaringswerk Toolkit. Daarbij ben ik ondersteund door twee heel trouwe participanten, Arno en Ingrid.

“Zonder Arno en Ingrid had ik het karwei niet afgemaakt, denk ik. Want het was enorm veel werk.”

Mijn herstel-geschiedenis voert terug naar het begin van de jaren ’90. M’n nogal kronkelige levensloop is gekleurd door de nodige piek- en dalervaringen, binnen en buiten de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). In betere tijden heb ik studies gedaan. Ik heb zelf ook via e-learning lessen gevolgd, toen ik een aantal jaren moeite had met onder de mensen te zijn. Ik heb allerlei soorten werk verricht; van schoonmaakwerk tot een leidinggevende functie en van werk in de reclamewereld tot elektrotechniek. Ik ben heel leergierig en heb best een brede interesse!

“Ik ben zeker géén ‘herstelgoeroe’ of ‘herstelheld’. Verre van dat.”

Ik worstel nog geregeld en hoewel ik best trots ben op mijn werk, ben ik aldoor op zoek naar hoe ik nog beter kan aansluiten op wie aan mijn zorg is toevertrouwd. Ik denk dat het beter werkt om goede vragen te stellen en zo stukje bij beetje mensen de (herstel)held in zichzelf te laten ontdekken dan hen te imponeren met een krachtig voorbeeld-herstelverhaal.

Ervaringswerk is trouw en aandachtig aanwezig zijn!

Tussen 2011 en 2022 werkte ik als ervaringswerker in een GGz instelling, waar ik heb mogen pionieren in dit vak en aan de wieg heb gestaan van het herstelondersteunende aanbod op de locatie. Ook weer samen met een groepje enthousiaste vrijwilligers. Ik houd van samenwerken en zie participatie als misschien wel de belangrijkste vorm van empowerment. Mensen zien groeien, daar bloei ik van op!

Sinds eind 2022 werk ik niet langer in de zorg, maar ondersteun ik mijn partner in haar werk als zelfstandig ondernemer. Mijn bemoeienis met deze cursus heb ik ook op een lager pitje gezet. Ik zorg ervoor dat de website functioneel is en dat het boek up-to-date en beschikbaar blijft voor wie belangstelling heeft. Ik verzorg ook de certificaten voor wie de cursus met goed gevolg volbrengt. Voor privé-coaching kun je nog een beroep op mij doen, maar ik kan je ook verwijzen naar anderen die je graag begeleiden in je ontwikkeling.

“Ik ben eigenlijk een groot en avontuurlijk buitenkind.”

Ik ben geboren in 1972 bij de Belgische grens, onder de rook van Antwerpen. Ik woon en werk in Gelderland. In mijn vrije tijd wandel ik graag in de bossen van Nationaal Park Veluwezoom. Hardlopen en mountainbiken doe ik ook geregeld hier in de bossen. Fotografie en vormgeving zijn passies voor me. De foto’s in het cursusboek komen uit mijn privé-collectie. Ik maak ook graag muziek, zie mijn website zinzot.nl.


Schrijf je in voor de gratis Ervaring Werkt Kring

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in voor de gratis ‘Ervaring Werkt Kring’ en ontvang:

  • E-mails met achtergrondinformatie en
  • uitnodigingen voor exclusieve en gezellige activiteiten.

Deelname aan de cursus is niet verplicht. Iedereen is welkom!